Inklappen
 

Gratis verzending op kabels
en kleine pakketten vanaf €10

We bezorgen onze kabels en kleine pakketten van €10 gratis bij je thuis of op kantoor. 

 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • Gratis verzending voor kabels vanaf €10
  • Vóór 16:00 besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar
  • Particulier en zakelijk (ook whitelabel)

UTP en STP: wat is het verschil?

UTP en STP: wat is het verschil?

Een goed netwerk staat of valt bij goede bekabeling, én de juiste bekabeling. Er bestaan namelijk verschillende soorten netwerkkabels die nogal eens door elkaar gehaald worden, zoals UTP kabels en STP kabels. Daarom leggen we in deze blog het verschil uit tussen UTP en STP.

Een goed netwerk staat of valt bij goede bekabeling, én de juiste bekabeling. Er bestaan namelijk verschillende soorten netwerkkabels die nogal eens door elkaar gehaald worden, zoals UTP kabels en STP kabels. Daarom leggen we in deze blog het verschil uit tussen UTP en STP.

Wat is een utp kabel?

UTP kabels zijn niet-afgeschermde kabels (unshielded) en STP kabels zijn afgeschermde kabels (shielded). Maar welke bekabeling moet u dan voor kiezen? Want waarom moet ik juist wel of niet kiezen voor afgeschermde bekabeling? Dit hangt af van omringende signalen in de omgeving, zoals magnetische velden, die veel invloed kunnen hebben op de datasignalen die via de bekabeling wordt verzonden. Deze signalen hebben een grote impact op de prestaties van het netwerk, want ze kunnen zorgen voor interferenties. Dit wil zeggen dat de data-overdracht telkens tijdelijk wordt onderbroken. Een STP kabel, oftewel een afgeschermde kabel, zorgt ervoor dat de kans of interferentie wordt verkleind.

 

Interferenties kunnen veroorzaak worden door elektromagnetische storingen tussen verschillende signalen. Komt de netwerkkabel bijvoorbeeld door een buis te lopen waar ook een coax- of stroomkabel doorheen loopt, dan kan er interferentie optreden. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor STP.

 

Aanduidingen

Tegenwoordig zijn netwerkkabels voorzien van een afscherm-aanduiding. Deze aanduiding geeft weer hoe de kabel is opgebouwd omtrent de afscherming. Zo kan een kabel zijn voorzien van gemeenschappelijke afscherming (alle aderparen tegelijk) en eventueel nog extra afscherming pér aderpaar. Deze afschermingen worden aangegeven met letters en afkortingen.

 

Aanduiding gemeenschappelijke afscherming:

U = Unshielded: geen gemeenschappelijke afscherming
F = Folie: afscherming d.m.v. aluminiumfolie om alle aderparen
S = Vlechtwerk: gevlochten afscherming van metaal om alle aderparen

 

Aanduiding per afzonderlijk aderpaar:

UTP = Unshielded: geen afscherming per afzonderlijk aderpaar
FTP = Folie: ieder aderpaar is afgeschermd met aluminiumfolie

 

Hierdoor ontstaan er weer verschillende kabel varianten met gecombineerde aanduidingen zoals:

U/UTP = geen enkele afscherming
F/UTP = gemeenschappelijke afscherming van aluminiumfolie om alle aderparen, maar zonder afscherming per aderpaar
S/FTP = gemeenschappelijke afscherming van gevlochten metaal om alle aderparen, waarbij ieder aderpaar afzonderlijk is afgeschermd met aluminiumfolie

Snelheden

Zowel UTP als FTP kan snelheden halen tot 1 Gigabit per seconde. Echter bij hogere datasnelheden zal afgeschermde bekabeling beter presteren dan UTP. Dit komt door de ondersteuning van hogere frequenties die van toepassing zijn op hogere datasnelheden, zoals 10 Gigabit per seconde.

Alien crosstalk

Alien crosstalk is elektromagnetische ruis die kan optreden bij een kabel in de aanwezigheid van andere signaal dragende kabels. De term komt voort uit het feit dat deze vorm van overspraak (storing tussen verschillende signalen) optreedt tussen verschillende kabels in plaats van tussen afzonderlijke draden binnen één kabel.

 

Tijdens de ontwikkeling van 10 Gigabit Ethernet netwerken werd al snel duidelijk dat de gevoeligheid van overspraak (Alien crosstalk) een potentieel probleem vormt. Vooral wanneer de frequentie toeneemt, verergert de mate waarin overspraak van toepassing is.

 

Ondersteunt uw netwerk 10 Gigabit en komen de netwerkkabels in de buurt te liggen van stroom- of coax kabels, dan is de kans op alien crosstalk groot. Vooral als de kabels over langere afstand parallel aan elkaar lopen, bijvoorbeeld door een buis door de muur. Met oogpunt op de toenemende datasnelheden is het scheiden van kabels een belangrijk aspect geworden. Zo belangrijk zelfs, dat fabrikanten van bekabelingssystemen de werking van hun componenten alleen garanderen wanneer alle relevante installatienormen – zoals kabelscheiding en het gebruik van de juiste bekabeling – worden nageleefd

Kosten

Niet afgeschermde netwerken (UTP) zijn voordeliger en makkelijker te installeren. Maar wanneer er met de kabelscheiding volgens de EN50174-2 norm rekening gehouden dient te worden, dan zal de afstand tussen de netwerk- en stroomkabels veel groter moeten zijn dan bij een netwerk waarbij gebruik wordt gemaakt van afgeschermde bekabeling (STP). Die grotere afstand tussen de verschillende kabels betekent al gauw hogere kosten voor extra (of grotere) wandgoten etc. en meer installatiekosten.

Kies voor afgeschermde kabels

We kunnen snel een conclusie trekken als het aankomt op de keuze tussen UTP en STP: het is verstandig om te kiezen voor afgeschermde kabels, waarbij S/FTP de meeste afscherming biedt. S/FTP kabels bieden gemeenschappelijke afscherming waarbij alle aderparen ook nog eens apart zijn afgeschermd met folie. Dit voorkomt zowel interferentie tussen verschillende kabels (alien crosstalk) als tussen aderparen onderling. De kans op storingen/ruis bij data-overdracht zal dus worden geminimaliseerd en er is ondersteuning voor hogere datasnelheden. Zeker bij 10 Gigabit (of hoger) netwerken heeft STP een absolute voorkeur t.o.v. UTP.

Opmerkingen
Redvisch 2021-02-20 20:05:10
Bedankt voor deze duidelijke uitleg
Ben 2021-01-25 15:22:14
Bedankt duidelijk uitgelegd
Jur Bennenga 2021-01-20 12:25:01
Duidelijk verhaal, bedankt