In- en opbouwdozen

18 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

In- en opbouwdozen kopen?

Wanneer ruimtes moeten worden voorzien van een netwerkverbinding wordt er vaak een installatiekabel vanuit een patchpaneel naar deze ruimte getrokken. Om deze installatiekabel net aan te sluiten in de ruimte en apparatuur te kunnen voorzien van een netwerkverbinding zijn in- opbouwdozen, ook wel wandcontactdozen genoemd, nodig.

In- opbouwdozen zijn voorzien van 2 RJ45 poorten aan de voorzijde. Binnenin de wandcontactdoos moeten 2 installatiekabels LSA worden aangesloten om de 2 RJ45 poorten te voorzien van een werkende netwerkverbinding. Na het correct aansluiten van de installatiekabels zijn de in- opbouwdozen in of op de plint/muur worden gemaakt. Op deze manier kan een ruimte netjes worden voorzien van 2 netwerkverbindingen per wandcontactdoos.

Op een in- opbouwdoos is een nummer te schrijven. Door dit nummer te laten corresponderen met het nummer op een patchpaneel is snel en eenvoudig te zien welke kabel bij welke ruimte en RJ45 poort hoort.

Welke in- opbouwdoos moet ik kiezen?

In- opbouwdozen zijn verkrijgbaar in Cat5e en in Cat6 versies, dit zegt iets over welke eigenschappen de in- of opbouwdoos aankan. Als een Cat6 kabel wordt aangesloten op een Cat5e in- opbouwdoos krijgt de Cat6 kabel de eigenschappen van de cat5e wandcontactdoos. Andersom werkt dit echter niet, als een Cat5e kabel wordt aangesloten op een Cat6 in- opbouwdoos blijft de kabel een Cat5e kabel.

Daarnaast zijn in- opbouwdozen verkrijgbaar in shielded en unshielded versies. Wanneer een kabel langs een stroom- of coaxkabel komt is het verstandig om te gaan voor een afgeschermde kabel (FTP/SSTP). De reden hiervan is dat stroom- en COAX kabels een verstorend effect op internetbekabeling kunnen hebben. Als er gebruik wordt gemaakt van een afgeschermde kabel moet ook de wandcontactdoos afgeschermd (STP) zijn. Wordt er een UTP kabel gebruikt dan voldoet ook een UTP wandcontactdoos.