Connectoren

Connectoren kopen?

Wanneer er wordt gesproken over patchbekabeling hebben we het over soepele netwerkkabels waar connectoren aan vast zitten. Een UTP connector is nodig om apparatuur, welke voorzien moet worden van een netwerkverbinding, zoals een computer, zonder gebruik van een LSA tang aan te kunnen sluiten

Als kabels getrokken moeten worden is het verstandig om gebruik te maken van kabels op rol, deze vorm van netwerkbekabeling is makkelijker te trekken en heeft een minder groot gat nodig waar de kabel doorheen moet.

Kabels op rol zijn echter niet voorzien van connectoren, deze moeten zelf bevestigd worden aan de kabel met een krimptang. Er zijn verschillende soorten connectoren verkrijgbaar, hieronder leggen wij uit welke connector waarvoor dient.

Welke connector moet ik kiezen?


UTP Connector
Dit type connector wordt gebruikt bij internetbekabeling. UTP connectoren zijn verkrijgbaar in verschillende varianten namelijk een cat5e connector, cat6 connector en een cat6a connector. Voor alle categorieën zijn een shielded en een unshielded variant verkrijgbaar. Wanneer de kabel voorzien is van een afscherming (FTP/SSTP) dient er gebruik te worden gemaakt van een shielded connector, is de kabel een UTP kabel dan kan een unshielded connector gebruikt worden.


Cat7 connector
Een cat7 connector bestaat (nog) niet, bij het aansluiten van een cat7 kabel op connector wordt gekozen voor een cat6a connector.


RJ11 connector
In telefonienetwerken wordt er gebruik gemaakt van een kleiner type connector, namelijk RJ11. Deze connector is net als de RJ45 connectoren te bevestigen op elke soepele netwerkkabel.


Koppelstukken
Koppelstukken worden gebruikt om 2 patchkabels te verlengen, zowel RJ11 als RJ45 connectoren kunnen op een koppelstuk worden aangesloten. Ook hierbij geldt dat een afgeschermde kabel een afgeschermde koppelstuk nodig heeft.


Junction boxes
Junction boxes worden gebruikt om een kapotte netwerkkabel te herstellen of 2 netwerkkabels te verlengen. Op een junction box worden aderparen met een LSA tang aangesloten, er wordt dus geen gebruik gemaakt van een RJ11 of RJ45 connector.