Hoe monteer ik een wandkast?

Hoe monteer ik een wandkast?

Bij het monteren van een wandkast krijgen wij vaak de vraag: Hoe moet ik deze wandkast bevestigen? Bij onze wandkasten is het belangrijk om te weten waar u de wandkast gaat monteren, of de wand voldoende draagkrachtig is en uit welk materiaal de wand bestaat. Per wand dient u namelijk verschillende montagematerialen te hanteren. Lees hier welke materialen u kunt gebruiken in welke situatie.

Let bij het monteren van de wandkast op onderstaande punten:

  • Weet van welk type materiaal de wand is waartegen u de wandkast gaat monteren. Er zijn veel verschillende materialen waaruit een wand kan bestaan. De meest voorkomende zijn: steen, hout, beton & gips.
  • Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen bij de verschillende types wanden.
  • Zorg ervoor dat u deugdelijk, veilig en gekeurd gereedschap gebruikt.
  • Gebruik uw gezonde verstand.

Voor de verschillende type wanden dient u verschillende montagematerialen te hanteren.

Hoe monteer ik een wandkast aan een muur van steen of beton?

Met behulp van een steenboor kunt u een gat van ca. 10 mm in de wand boren, hierin plaatst u een 10 mm plug waarin een 8 mm houtfret/houtdraadbout kan worden bevestigd. Let er hierbij wel op dat u een houtdraadbout gebruikt met een minimale lengte van ca. 8 centimeter. Tevens kunt u een keilbout gebuiken van 8 mm, boor dan een gat van 8 mm in de wand, plaats de keilbout, daarover de wandkast en draai deze stevig aan.

Steenboor
Steenboor 10 mm
Plug
Plug
Houtfret
Houtfret 8 mm

Hoe monteer ik een wandkast aan een muur van hout?

Boor eerst voor met een 4 mm houtboor. Op deze wijze voorkomt u dat het hout splijt. Hierna kunt u de wandkast bevestigen met 8 mm houtfretten met een minimale lengte van ca. 3 centimeter. Let er hierbij wel op dat u een houtfret gebruikt met het gewin tot bovenaan de kop van de bout. Minimale wanddikte in deze betreft 22m.

Houtfret gewin
Houtfret gewin

Hoe monteer ik een wandkast een een gipsmuur?

Het monteren van een wandkast tegen een gipswand vereist een specifieke aanpak. Gipswanden kennen we als 'enkel wandig' en "dubbel wandig". Dit betekent letterlijk dat de dubbele gipswand bestaat uit twee platen gips waardoor deze een stuk steviger is. Indien u een wandkast gaat bevestigen tegen een dubbelwandige gipswand gebruikt u dan paraplu pluggen (hollewand pluggen). Het monteren van een wandkast tegen een enkelwandige gipswand gaat énkel wanneer er een plaat achterhout in de wand is bevestigd. Hier dient tijdens de bouw (of het plaatsen van de gipswand) rekening mee gehouden te worden.

Hollewand plug
Hollewand plug

Delen: